Kaffe-profiler efter oprindelse: Find kaffesorter, der passer til din smag

Der findes så mange forskellige kaffeoprindelser, og hver enkelt har sin egen unikke smagsprofil. Hvis du først lige er begyndt at interessere dig for specialkaffe, kan det være overvældende at finde ud af, hvilke kaffer du bedst kan lide. I dette blogindlæg udforsker vi nogle af de mest populære kaffeoprindelser og diskuterer, hvilke smagsvarianter du kan forvente fra dem. Vi giver dig også nogle tips til, hvordan du kan finde kaffer, der passer til din smag!

Hvad gør kaffeoprindelsen?

Hvem vidste, at hvis du vil have en sødere kaffe, behøver du ikke at tilsætte sukker, du skal bare vælge en sødere kaffebønne? Hvem vidste, at kaffe kan indeholde et strejf af karamel, nødder, fersken, appelsin og en lang række andre smagsnoter, alt sammen uden at tilsætte noget som helst?

Men tanken med dette indlæg er at kaste lidt lys over de smagsvarianter, du kan opleve fra de forskellige oprindelser. For hver oprindelse vil jeg starte med en generel beskrivelse, og derefter vil jeg inkludere en række forskellige kaffesorter fra forskellige risterier fra underregionerne.

Forarbejdningsmetoderne

Inden vi går ind på oprindelsen, vil jeg først kort gennemgå smagsforskellen mellem de forskellige forarbejdningsmetoder, da processen har en betydelig indflydelse på smagen.

Forarbejdningsmetoderne henviser til de forskellige metoder til at adskille kaffebønnerne, ja, frøene, de er teknisk set slet ikke bønner, som du sikkert ved, men de ligner bønner, og derfor kaldes de kaffebønner. De to vigtigste metoder er vasket kaffe og naturligt forarbejdet kaffe.

Vaskede versus tørret kaffer

Vaskede kaffer er som sagt en af de mest almindelige metoder, og indebærer, at bønnerne adskilles fuldstændigt fra kirsebærets frugtkød ved hjælp af en pulpemaskine. Bønnerne lægges derefter i vand for at fjerne slimhinden fra bønnerne, inden de tørres i solen på højbede eller terrasser. Denne forarbejdningsmetode resulterer i en kaffe med en renere smag og en klarere syre.

I modsætning hertil er der i kaffe, der forarbejdes efter den naturlige metode, kun minimale indgreb efter høsten. Kaffekirsebærrene tørrer blot i solen, hvilket resulterer i en kaffe med en dybere krop og en mere kompleks smagsprofil. I sidste ende er det op til risteren at afgøre, hvilken forarbejdningsmetode der passer bedst til de bønner, han/hun arbejder med. Men hvis man ved, hvordan de enkelte metoder påvirker den endelige kop, kan man hjælpe kaffedrikkere til bedre at værdsætte kompleksiteten i denne elskede drik. Smagsforskellen mellem disse to metoder er betydelig. Vaskede kaffer har en tendens til at være lysere og mere syrlige, mens naturligt forarbejdede kaffer er mere fyldige med mere sødme.

Så nu hvor du ved lidt om de forskellige forarbejdningsmetoder, kan vi tale om oprindelsen. Kaffe dyrkes i mange forskellige dele af verden, og klimaet og terrænet har stor indflydelse på smagen.

Pulped Natural & Honningforarbejdet

En anden forarbejdningsmetode kaldes pulped natural, også benævnt honningforarbejdet. Denne metode ligger mellem to andre metoder, nemlig naturlig forarbejdet og vasket forarbejdet.

Navnet på processen, pulped natural, kommer af, hvor meget slim der er tilbage på frøene, og hvor længe de får lov til at tørre. Hvid honning eller bare "pulped natural" efterlader mindst mængde slim på bønnerne, og de er stadig lyse i farven, når de er færdige. Typisk er der omkring 10-15 % slimhinde tilbage inden tørring.

Denne forarbejdningsmetode blev udviklet i Brasilien i 1970'erne som en måde at fremskynde den naturlige forarbejdningsmetode på, samtidig med at man stadig beholdt nogle af fordelene ved denne metode. Den største fordel ved at anvende naturlig opslæbning frem for naturlig forarbejdning er, at den giver et mere ensartet produkt. Den største fordel i forhold til vasket forarbejdet er, at den bevarer mere sødme og fylde. Hvis du ser kaffe, der er mærket som honningforarbejdet, skal du ikke være bekymret, der er ikke rigtig honning involveret!

Våd Pergament

Indonesien er hjemsted for noget af det bedste kaffe i verden. Kaffebønnerne dyrkes i landets mange bjergrige områder og forarbejdes derefter efter en unik metode, der resulterer i en unik smag. Bønnerne bliver først pulpet, hvilket fjerner dem fra kirsebærrene. Derefter fermenteres de i vand natten over, inden de vaskes for at fjerne slimhinden. Dette resulterer i "våd pergamentkaffe", som derefter soltørres i 2-3 dage. Resultatet er en kaffe med en rig, fyldig smag, der ikke ligner nogen anden kaffe i verden. Hvis du er på udkig efter en fantastisk kop kaffe, skal du prøve indonesisk kaffe. Du vil ikke blive skuffet.

Monsooned

Malabar Monsoon-kaffe er helt klart en unik forarbejdningsmetode, og den er specifik for Malabar i Indien. Denne proces indebærer, at kaffebønnerne opbevares indtil monsunsæsonen. Når monsunsæsonen kommer, udsættes bønnerne for monsunvindene og regnen i en længere periode - normalt tre til fire måneder. Efter denne lange udsættelse for elementerne har kaffebønnerne absorberet fugt og ændret farve. Derefter beskrives de typisk som kraftige, med almindelige beskrivelser som skarp, tør, muggen og chokoladeagtig. Hvis du er på udkig efter noget nyt og anderledes i din kaffedrikkeroplevelse, er Malabar Monsooned-kaffe helt sikkert værd at prøve! Hos Copenhagen Brew har vi frisk Malabar Monsoon kaffe her.

Nok om forarbejdningsmetoder - lad os se på oprindelserne af kaffen.

Oprindelse af kaffe

Afrika: Etiopien Kenya Rwanda Tanzania Burundi Madagaskar

Mellemamerika: Costa Rica El Salvador Guatemala Honduras Nicaragua Panama Mexico

Sydamerika: Brasilien Ecuador Peru Bolivia Colombia

Caribien: Cuba Jamaica

Asien: Vietnam Indien Thailand Indonesien Papua New Guinea Kina Filippinerne Hawaii

Afrika

Etiopien

Etiopien er et land, der er så synonymt med kaffe, at ordet kaffe stammer fra Kaffa, en region i den sydvestlige del af landet. Kaffe er dybt indgroet i deres kultur med over 12 millioner mennesker, der arbejder med eller omkring kaffe. Etiopien er kaffens fødested, og det var her, at kaffebuskene først voksede vildt. Kaffeplanten fandt til sidst vej til Arabien og derfra til Europa og resten af verden. I Etiopien er kaffe mere end blot en drik - det er en vigtig del af det sociale og kulturelle liv. Kaffedrikning er ofte en fælles affære, hvor venner samles for at dele en kop eller to. Der afholdes også kaffeceremonier ved særlige lejligheder som f.eks. bryllupper, fødsler og begravelser. For etiopierne er kaffe ikke blot en drik - det er en livsstil.

Den Etiopiske smagsprofil

Den etiopiske kaffe er noget af det bedste i verden. Landet producerer både vasket og naturlig kaffe, som har en unik og kompleks smagsprofil. Vaskede kaffer har en tendens til at være pikante og citrusagtige med lyse, blomstrende undertoner. Naturkaffe er ofte frugtagtig med saftige smagsnuancer som vandmelon. Uanset hvad du foretrækker, kan du helt sikkert finde en etiopisk kaffe, som du er vild med. Så næste gang du er på udkig efter noget nyt og spændende, skal du prøve etiopisk kaffe. Du vil ikke blive skuffet.

Kenya

Kenya er meget kendt som et af de bedste kaffeproducerende lande, når det gælder kvalitet. Kenya er en specialkaffeegigant sammen med nogle af sine østafrikanske naboer og udmærker sig i produktionen på grund af kombinationen af højtuddannede producenter og det perfekte kaffedyrkningsmiljø.

Kenyas kaffehistorie begynder i 1950'erne, da landet begyndte at udmærke sig i produktionen. Siden da er Kenya blevet kendt for sine kaffebønner af høj kvalitet, som er eftertragtede af specialiserede kaffebryggerier over hele verden. Kenyas kaffeproducerende områder ligger tæt på ækvator, hvilket giver et ideelt klima til produktion af kaffebønner af højeste kvalitet. Desuden er Kenyas jordbund rig på næringsstoffer, hvilket bidrager til bønnernes overlegne smag.

Kombinationen af dygtige producenter og gunstige dyrkningsbetingelser har gjort Kenya til en af verdens førende producenter af specialkaffe. Kenyanske kaffer er typisk lyse og levende med komplekse frugtagtige eller blomstrede smagsnuancer. Disse kaffer er værdsat af espressoelskere for deres evne til at producere fyldige, smagfulde shots. Hvis du er på udkig efter en helt unik kop kaffe, skal du sørge for at finde kenyanske bønner, næste gang du besøger dit lokale specialbrænderi.

Den Kenyanske smagsprofil

Kenyansk kaffe er noget af det bedste i verden. Den rige, røde jord i Kenyas højland er ideel til kaffedyrkning og giver bønner med en unik og ekstraordinær smag. Kenyansk kaffe er ofte lys, med lag af komplekse bær og striber af vinagtig syre indhyllet i sød frugt. Den tilberedes bedst som en overhældet kop, og koppen udvikler sig ofte, efterhånden som den køler af. Jeg har altid meget svært ved at vælge noget andet, når jeg ser kenyansk kaffe på filteret på en café. De rige smagsoplevelser og komplekse aromaer er virkelig bemærkelsesværdige, og jeg nyder altid at udforske de forskellige nuancer i hver enkelt kop. Hvis du ikke har prøvet kenyansk kaffe før, kan jeg varmt anbefale dig at opsøge den. Du vil ikke blive skuffet.

Rwanda

Rwanda er et land, der hurtigt er ved at få et ry for at producere kaffe af høj kvalitet. Landet har det perfekte miljø til dyrkning af Arabica-kaffe, og indførelsen af vaskeanlæg har været med til at forbedre bønnernes kvalitet. Rwandas kaffeindustri nyder også godt af, at de yngre generationer får undervisning i dyrkning og forarbejdning af kaffe. De unge i Rwanda er med til at genoplive landets kaffeindustri, og de bliver i den forbindelse symboler på positivitet. Rwandisk kaffe er hurtigt blevet kendt for sin kvalitet, og den spiller en afgørende rolle i landets økonomiske genopretning.

Den Rwandanske smagsprofil

Rwanda er et lille land i Centralafrika, der grænser op til Uganda, Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo. Det omtales ofte som "landet med de tusind bakker" og er hjemsted for en række forskellige etniske grupper, herunder hutu, tutsi og twa. Rwandas kaffeindustri begyndte i begyndelsen af 1900-tallet, da belgiske missionærer plantede Bourbon-kaffetræer. I dag er Rwanda den fjerdestørste producent af kaffe i Afrika, og landets kaffebønner er kendt for deres høje kvalitet. Rwanda har en lidt anderledes smagsprofil end en etiopisk eller kenyansk kaffe. Hvad den mangler i lyse citrusnoter, kompenseres den for med dybere, mere koncentrerede frugtsmagsnuancer. Den minder ofte om stuvet æble og kan have en sirupsagtig og tung mundfølelse. Rwandisk kaffe er også meget forskelligartet i smagen, og der produceres også en lille mængde specialiseret Robusta-kaffe. Klimaet i Rwanda er perfekt til at dyrke kaffe - der er to regntider og masser af solskin. Landets vulkanske jord er også rig på mineraler, hvilket er med til at producere kaffe med komplekse smagsprofiler. Hvis du er på udkig efter en afrikansk kaffe med en forskel, så er rwandisk kaffe bestemt værd at prøve.

Tanzania

Tanzanias historie med kaffeproduktion går helt tilbage til det 16. århundrede, hvor Robusta-kaffe blev importeret fra Etiopien. Det var dog først i slutningen af det 19. århundrede, at kaffe blev en vigtig eksportafgrøde. I dag er kaffe Tanzanias næststørste eksportvare efter guld. Tanzania er hjemsted for to store kaffeproducerende regioner: det nordlige højland, hvor der produceres Arabica-kaffe, og det sydlige højland, hvor der produceres Robusta-kaffe. Størstedelen af den tanzanianske kaffe dyrkes af småbønder, der er medlem af kooperative vaskeanlæg. Disse kooperativer hjælper landmændene med at få adgang til de ressourcer, de har brug for til at producere kaffe af høj kvalitet, herunder uddannelse og træning, finansiering og teknisk støtte. Nogle af de bedste sporbare kaffer kommer fra plantager, der har deres egne forarbejdningsanlæg. Disse kaffer er ofte dyrere, men de har en højere kvalitet og en mere ensartet smag.

Den Tanzanianske smagsprofil

Tanzania er et land med et varieret landskab, og som følge heraf kan kaffebønnerne variere meget i smag. Kaffebønner fra Kilimanjaro-regionen har tendens til at være mere blomstrede og delikate, mens kaffen fra Mbeya-regionen ofte er mere fyldig og fyldig. Og selv om nogle kaffeentusiaster måske foretrækker én type kaffe fra Tanzania frem for en anden, er der ikke noget forkert svar, når det gælder om at nyde disse unikke og lækre bryggerier. Uanset om du er på udkig efter en let og forfriskende kop eller en fyldig og robust blanding, kan du helt sikkert finde en Tanzania-kaffe, der passer til din smag. Så næste gang du er i humør til noget nyt, skal du sørge for at prøve tanzaniansk kaffe. Måske finder du din nye yndlingskop kaffe.

Burundi

Burundi er et af de mest eftertragtede kaffeproducerende lande i verden takket være landets bjergrige geografi og gunstige klima. Landet har oplevet en genopblomstring af kaffeproduktionen i de seneste år efter år med borgerkrig og konflikt. I dag producerer Burundi igen næsten lige så meget kaffe, som det gjorde, da det var på sit højdepunkt. Den mest almindelige sort, der dyrkes i Burundi, er Bourbon, men der findes også andre sorter. Takket være de ideelle dyrkningsbetingelser er burundisk kaffe kendt for sin rige smag og komplekse aroma. Hvis du er på udkig efter en helt unik kop kaffe, skal du prøve burundiske bønner.

Den Burundisk smagsprofil

Burundi-kaffe er typisk meget afbalanceret med lyse, saftige bærnoter og en behagelig syre. Det er normalt en meget let kaffe at drikke, og den har ikke nogen af de skøre smagsprofiler, som nogle andre østafrikanske kaffer kan have. Det betyder dog ikke, at det ikke er en fremragende kaffe - faktisk mener mange, at manglen på ekstreme smagsnuancer gør den til en perfekt allroundkaffe. Uanset om du er på udkig efter en hverdagskaffe eller noget særligt, bør Burundi helt sikkert være på din liste.

Madagaskar

I 1989 blev Madagaskars kaffeindustri privatiseret på trods af, at øen er en socialistisk republik med kun ét parti. Kaffeindustrien blev stort set befriet for reguleringer og steg til mere end 400.000 sække kaffe årligt. Den kaffe, der dyrkes i Madagaskar, er primært Robusta kaffebønner af lavere kvalitet, selv om der nu dyrkes en stigende mængde Arabica kaffe af højere kvalitet i landet. I øjeblikket er ca. 90 % af Madagaskars kaffeproduktion Arabica-kaffe. Privatiseringen af kaffeindustrien i Madagaskar førte til en stigning i produktionen og en ændring i den type kaffe, der dyrkes på øen. Selv om størstedelen af den kaffe, der dyrkes i Madagaskar, stadig er Robusta af lavere kvalitet, tyder den stigende mængde Arabica-kaffe af højere kvalitet, der dyrkes, på, at kvaliteten af Madagaskars kaffe er stigende. Takket være privatiseringen blomstrer Madagaskars kaffeindustri og producerer nogle fremragende kaffer til glæde for hele verden.

Den Madagaskiske smagsprofil

Den nuværende madagaskiske kaffeproduktion i dag af ca. 90 % Robusta- og 10 % Arabica-bønner. Madagaskiske Robusta-bønner har et dårligt ry på grund af sin stærke, grænsende til bitter smagsprofil. Vi mener, at dette ry er velfortjent, men du skal også være opmærksom på, at Robusta-bønner anvendes i blandinger med stor succes. Hvis du drikker en enkelt bønnetype, er Arabica ubestrideligt den mere behagelige oplevelse. Der er dog ingen grund til at afskrive Robusta helt - det kan være en fantastisk måde at tilføje dybde og fylde til din kop kaffe. Så næste gang du leder efter en stærk og fyldig Robusta, så tag en pose madagaskanske bønner med og prøv dem!

Mellemamerika

Costa Rica

Kaffe var drivkraften bag en stor del af infrastrukturen i Costa Rica i begyndelsen af det 20. århundrede. Med et utroligt rigt og biologisk mangfoldigt miljø har Costa Rica i mange år været i spidsen for specialkaffe i mange år. Landets unikke klima og jordbund giver nogle af verdens mest eftertragtede kaffesorter.

Med en overflod af vand var det ikke noget problem for costaricanerne at vaske kaffen, i modsætning til andre kaffeproducerende lande. Vaskede kaffer har historisk set indbragt en højere pris, da der er færre fejl og generelt altid blev opfattet som kaffe af højere kvalitet. I de senere år er naturlig og honningforarbejdet kaffe imidlertid blevet mere og mere populær, da den ofte har en mere livlig smag. Uanset forarbejdningsmetoden er Costa Rica-kaffe kendt for sin balance, kompleksitet og sødme.

Den Costa Ricanske smagsprofil

Costa Rica-kaffe har en blød sødme, let i kroppen og ren i koppen. De er milde i syreniveauet og har ofte noter af honning eller melasse. På grund af sporbarheden af mange Costa Rica-kaffeer er det svært at gruppere dem alle sammen, da nogle kaffer er absurd forskellige. Når det er sagt, er Costa Rica altid en kaffe, jeg holder øje med på menuen, da den stort set altid har en unik perle. Costa Rica-kaffe har ofte også en god balance - hverken under- eller overekstraheret - hvilket giver en lækker og behagelig kop. Hvis du kan lide kaffe med mælk, er Costa Rica ofte et godt valg, da mælken virkelig fremhæver den søde smag i kaffen. Hvis du gerne vil prøve noget anderledes, så hold øje med Costa Rica-kaffe på din lokale café - du vil ikke blive skuffet!

El Salvador

El Salvador er et mellemamerikansk land med en lang historie med kaffeproduktion. Faktisk blev den berømte Pacamara-sort først dyrket i El Salvador. På trods af at El Salvador er et af de mindre kaffeproducerende lande, har det altid været en vigtig spiller i den globale kaffeindustri. Efter borgerkrigen i 1980'erne forpligtede El Salvador sig til at fortsætte med at producere kaffe i topkvalitet. Mens mange andre lande erstattede unikke og karakteristiske kaffetræer med højtydende afgrøder, gennemgik El Salvador ikke denne proces. Takket være denne forpligtelse er El Salvador nu en af de førende producenter af specialkaffe. Hvert år kommer tusindvis af besøgende til El Salvador for at nyde landets verdensberømte kaffe. Og med sin fortsatte dedikation til kvalitet er der ingen tvivl om, at El Salvador fortsat vil være en vigtig aktør i den globale kaffeindustri i mange år fremover.

Den El Salvadorianske smagsprofil

El Salvador-kaffe er kendt for sin subtile frugtighed og blide duft. Det er en perfekt hverdagskaffe, fordi den ikke har den kraftige smag og syre som en kaffe fra El Salvador. Nogle mennesker vil dog måske synes, at den mangler smagsdybde i forhold til andre kaffer fra hele verden. El Salvador-kaffe er typisk mellemfyldig med en moderat syrlighed. De mest almindelige smagsnuancer er chokolade, karamel og nødder. Hvis du er på udkig efter en kaffe, der er let at drikke, er El Salvador-kaffe bestemt værd at prøve.

Guatemala

Guatemala har et ikonisk postkortværdigt landskab, som tiltrækker folk fra hele verden. Det er tilfældigvis sådan, at netop de ting, der gør Guatemala så unikt, nemlig vulkanerne, også spiller en stor rolle i forhold til at give rig og næringsrig jord til at dyrke kaffe. Den efterladte vulkanske aske er fantastisk for kaffetræerne, da næringsstofferne hjælper kaffebønnerne med at udvikle en fyldigere og rigere smag. Desuden er temperaturen omkring disse vulkaner ret konstant, hvilket hjælper med kaffebønnernes vækstproces. Der findes fire hovedtyper af guatemalansk kaffe - Antigua, Fraijanes Plateau, Acatenango Valley og Coban. Ud af disse regioner er Antigua den mest populære, fordi den ideelle beliggenhed og de ideelle vejrforhold skaber en kaffe med en unik smag, som ikke findes andre steder i verden. Det bedste ved alt dette er, at du kan opleve disse fantastiske kaffer lige i dit eget hjem! Bare det at brygge en kop guatemalansk kaffe vil transportere dig til dette smukke land.

Den Guatemalske smagsprofil

Guatemalas kaffe er højt anset i specialkaffeverdenen på grund af de mange forskellige smagsvarianter, der kan findes. Smagsprofilerne kan spænde hele vejen fra lette blomster- eller citrus-toner til dybere, fyldige chokoladekarakterer. Jeg er især glad for guatemalanske kaffer på grund af den brede vifte af smagsvarianter, der er mulige. Naturkaffe er særlig interessant for mig, fordi Guatemala er forbundet med vasket kaffe, men naturligt forarbejdede kaffer har for nylig taget fart. Der er et stort potentiale for eksperimenter og innovation med guatemalanske kaffer, og jeg tror, at vi fortsat vil se en spændende udvikling i de kommende år.

Honduras

Selv om Honduras er en forholdsvis ung aktør inden for kaffeindustrien, er landet hurtigt blevet en vigtig aktør og producerer mere kaffe end noget andet land i Mellemamerika. Det varme klima og den rige jordbund i Honduras giver ideelle vækstbetingelser for kaffetræer, og landets høje højder gør det muligt for bønnerne at udvikle en dyb og kompleks smag. I de seneste år har den honduranske regering investeret massivt i kaffeindustrien ved at bygge nye forarbejdningsanlæg og tilbyde uddannelse til bønder og forarbejdningsvirksomheder. Som følge heraf er Honduras nu hjemsted for noget af det bedste kaffe i verden. Med over 100.000 familier, der er involveret i kaffeproduktion, er Honduras' økonomi i stigende grad afhængig af denne vigtige afgrøde.

Den Honduranske smagsprofil

Hvis du er en fan af Guatemala-kaffe, vil du sandsynligvis kunne lide smagsprofilen af Honduras-kaffe. Honduransk kaffe har en bred vifte af smagsvarianter, fra mørkere nødde- og karamelsmag til mere citrusagtige smagsvarianter med saftig syre. Den nordlige skovregion Agalta producerer kaffer med mørkere smagsprofiler, mens Montecillos-regionen er kendt for sine citrussmagninger. Hvis du er på udkig efter en ny kaffe at prøve, er Honduras-kaffe en god mulighed.

Nicaragua

Nicaraguas kaffeindustri har haft en temmelig turbulent historie. Den har været påvirket af krig, økonomi, importforbud og orkaner for blot at nævne nogle få af dem, og kaffeindustrien har været igennem meget. I løbet af de sidste 15 år er kaffeproduktionen imidlertid begyndt at få et comeback og er på vej til at blive lige så populær som i det 19. århundrede. I takt med at kaffeindustriens mængde af produceret kaffe blev ændret, blev også kaffekvaliteten forbedret, og med flere investeringer i infrastruktur er forarbejdningen og sporbarheden blevet forbedret. En stor del af dette skyldes hårdtarbejdende bønder, som aldrig har opgivet at producere en af verdens mest elskede drikkevarer. Nicaraguansk kaffe er nu tilgængelig over hele verden og har vundet mange anerkendelser i de seneste år, senest blev den udnævnt til "Best Of The Best" ved The World Coffee Awards 2018. Det er gode nyheder, ikke kun for dem, der elsker at drikke lækker nicaraguansk kaffe, men også for de bønder og deres familier, der er afhængige af kaffeindustrien for deres levebrød.

Den Nicaraguanske smagsprofil

Det meste af den kaffe, der dyrkes i Nicaragua, er af den arabiske sort, som er velegnet til landets tropiske klima. Jorden her er også meget rig på næringsstoffer, hvilket er med til at give kaffebønnerne en særlig smag. Nicaraguanske kaffer er typisk lettere i kroppen end andre mellemamerikanske kaffer, og de har ofte en mere frugtagtig smag. De har også en tendens til at være ret syrlige, hvilket giver dem en sprød og forfriskende smag. På trods af sin relativt lille størrelse producerer Nicaragua nogle af de mest karakteristiske og smagfulde kaffer i Mellemamerika.

Panama

Selv om det måske ikke er det første land, man tænker på, når man tænker på god kaffe, er Panama blevet et af de mest interessante og indflydelsesrige lande inden for specialkaffeindustrien. I de seneste år har landet produceret noget af det mest unikke og dyre kaffe i verden.

Panama er et relativt lille land, men det er ekstremt biologisk mangfoldigt og har en række mikroklimaer i højden, som bidrager til et perfekt miljø for kaffedyrkning. Landets rige historie og kultur spiller også en rolle for landets kaffeproduktion. F.eks. er de traditionelle "geisha"-kaffebønner opkaldt efter det panamanske distrikt, hvor de først blev dyrket.

I dag er Panamas kaffeindustri blomstrende, og landets kaffe er efterspurgt af specialiserede risterier over hele verden. Hvis du er på udkig efter noget anderledes i din morgenkaffe, skal du prøve panamansk kaffe. Du vil måske blive overrasket over, hvor god den er.

Den Panamanske smagsprofil

Efterhånden som kaffen afkøles, udvikler den kompleksitet og de delikate smagsnuancer, der opstår, sig helt unikt. Panama som oprindelse producerer ud over Gesha typisk andre kaffer i verdensklasse med lignende smagsprofiler med komplekse frugt- og blomsternoter. Kaffens afkølingsproces giver mulighed for den fulde udvikling af disse aromaer, og resultatet er en kop, der virkelig er noget helt særligt. Gesha er ikke den eneste kaffe, der kan opnå dette kompleksitets- og smagsniveau, men den er helt sikkert en af de mest karakteristiske. Når det drejer sig om Panama-kaffe, er Gesha i en klasse for sig selv.

Mexico

Mexicansk kaffe er ret ukendt på denne side af Atlanten, idet størstedelen af kaffen er på vej nordpå til USA. Der produceres heller ikke særlig meget specialkaffe, og det meste af den kaffe, der forlader landet, sælges som råvarekaffe.

Dette kan dog ændre sig i de kommende år, da Mexico har en enorm mængde jord, der er perfekt til dyrkning af specialkaffe af høj kvalitet, samt en stor arbejdsstyrke af veletablerede kaffedyrkere. Hold øje med dette sted! Selv om mexicansk kaffe måske ikke er så kendt nu, har det potentiale til at blive en vigtig aktør inden for specialkaffeverdenen. Med sine ideelle dyrkningsbetingelser og rige historie er mexicansk kaffe klar til at få et stort rykind i de kommende år. Så hold øje med denne spændende nye oprindelse - du vil ikke blive skuffet.

Den Mexicanske smagsprofil

Mexicansk kaffe er typisk let i kroppen med delikate smagsnuancer. Den beskrives ofte som havende søde chokoladenoter, snarere end de kraftige frugtsmagsnuancer, der er karakteristiske for kaffer fra de sydlige nabolande. Mexicansk kaffe har normalt en ret høj sporbarhed, hvilket betyder, at den kan have en bred vifte af smagsvarianter. Dette kan skyldes faktorer som f.eks. den anvendte bønnesort, den region, hvor kaffen blev dyrket, og den måde, hvorpå den blev ristet. Alle mexicanske kaffer har dog en let fylde og sødme til fælles, som gør dem forskellige fra andre kaffer fra hele verden. Så hvis du er på udkig efter en lækker kaffe med en unik smagsprofil, skal du prøve mexicansk kaffe.

Sydamerika

Brasilien

Brasilien er verdens største kaffeproducent og har haft denne titel i over 150 år. Der er flere grunde til Brasiliens dominans på kaffemarkedet, herunder klimaet, landmassen og befolkningstallet. Men den måske vigtigste faktor er landets lette eksport. Brasilien har en enestående position til at sende kaffe til næsten alle steder i verden, og landets kaffebønner er værdsat for deres kvalitet og smag.

Kaffe spiller en vigtig rolle i den brasilianske kultur og historie. Det er ikke blot en afgrøde eller en drik, men en væsentlig del af landets identitet. Kaffe har i århundreder været en vigtig eksportvare for Brasilien, og den spillede en afgørende rolle under den store depression i 1930'erne. På det tidspunkt leverede Brasilien 80 % af verdens behov for kaffe. I dag er Brasilien fortsat en vigtig aktør på det globale kaffemarked, og landets bønner er stadig meget eftertragtede af kaffe-elskere over hele verden.

Den Brasilianske smagsprofil

Brasiliansk kaffe er typisk kendt for at have et lavt syreindhold og søde, nøddeagtige smagsnuancer med chokoladeagtige noter. Den er også ret billig, og derfor finder du den ofte brugt i espressoblandinger rundt om i verden. Der er dog en lille procentdel af de unikke og interessante brasilianske kaffer, som formår at finde vej ud af landet. Jeg har haft nogle gode oplevelser med brasilianske naturkaffeer, der byder på intens sødme og stenfrugtsmag samt en dyb krop. Så næste gang du gennemgår din lokale kaffebørs tilbud, skal du ikke helt udelukke de brasilianske kaffer - du kan blive overrasket over, hvad du finder.

Ecuador

Ecuador er ikke helt så berømt på specialkaffeescenen som nogle andre sydamerikanske lande, men det har alligevel potentiale. Faktorer som lav produktivitet, ændring af valutaen til dollar og høje produktionsomkostninger har ført til en faldende kaffeindustri i Ecuador. Men med mange frugtbare marker i ønskværdige højder kan det måske kun kræve lidt investeringer at skabe mere specialkaffe i Ecuador. Landet har en række forskellige mikroklimaer, der er velegnede til forskellige typer kaffetræer, og den gennemsnitlige bedriftsstørrelse er lille, hvilket gør det lettere at implementere nye teknologier og metoder. Med lidt hjælp kan kaffeindustrien i Ecuador komme på fode igen på ingen tid.

Den Ecuadorianske smagsprofil

Ecuadorisk kaffe er noget af det bedste i verden. Dens høje kvalitet skyldes den perfekte kombination af faktorer, herunder det rette klima, højde og jordbund. Kaffebønnerne dyrkes i skyggen af andre træer, hvilket beskytter dem mod hårdt sollys og vind. Dette resulterer i en sødere smag og en delikat syrlighed. Kaffen er velafbalanceret med noter af stenfrugter og lejlighedsvis blomsteragtige karakteristika. Den er behagelig og tilfredsstillende, hvilket gør den til en favorit blandt kaffe-elskere. Hvis du ikke har prøvet ecuadoriansk kaffe før, er du på vej til en godbid!

Peru

I de senere år har branchen dog fået et stort comeback. Med hjælp fra udenlandske investorer blomstrer kaffeindustrien i Peru nu op. Mange forskellige virksomheder er med til at finansiere projekter, der forbedrer infrastrukturen og giver landbrugerne den nødvendige støtte. Som følge heraf er produktionen steget dramatisk, og peruviansk kaffe nydes nu over hele verden.

Peru er et land, der har meget at byde på. Ikke alene har det nogle af de mest fantastiske landskaber i verden, men det har også en rig og fascinerende historie. Og så er det selvfølgelig hjemsted for noget af verdens bedste kaffe. Så hvis du er på udkig efter et eksotisk og eventyrligt rejsemål, bør Peru helt sikkert stå øverst på din liste.

Den Peruvianske smagsprofil

Peruviansk kaffe er typisk let i kroppen med en mild syre. Den kan være smagfuld og aromatisk, men den har ikke den samme kompleksitet som nogle andre kaffer fra Amerika. Den nordlige region Cajamarca har for nylig produceret nogle spændende kaffer. Kaffebønnerne, der dyrkes der, har en afbalanceret syre og en behagelig sødme takket være regionens ønskværdige geografi og terroir. Hvis du er på udkig efter en ny kaffe at prøve, er peruviansk kaffe en god mulighed. Du vil måske blive overrasket over, hvor meget du nyder den.

Bolivia

Bolivia er et land med et enormt potentiale til at blive en specialkaffeproducent i verdensklasse. Landets klima, højde og frugtbare jord gør det til et ideelt sted for kaffeproduktion. Den samlede eksport af kaffe fra Bolivia er imidlertid faldende hvert år. En af årsagerne til dette fald er de manglende investeringer i den bolivianske kaffeindustri. udenlandske investorer tøver med at investere i Bolivia på grund af landets politiske ustabilitet. Desuden er mange bolivianske landmænd småbønder, som ikke har ressourcerne til at producere kaffe af høj kvalitet. Derfor er de ikke i stand til at konkurrere med større, mere etablerede kaffeproducerende lande. Ikke desto mindre er der håb for fremtiden for den bolivianske kaffe. Det nylige valg af Evo Morales, Bolivias første indfødte præsident, har ført til øget stabilitet og investeringer i landet. Morales har desuden lovet at støtte småbønder og hjælpe dem med at få adgang til ressourcer og uddannelse. Med fortsat støtte fra regeringen og den private sektor har Bolivia potentiale til at blive en førende producent af specialkaffe.

Den Bolivianske smagsprofil

Boliviansk kaffe er bemærkelsesværdig for sin sporbarhed. De fleste kaffer kan spores tilbage til den enkelte gård eller det kooperativ, hvor de blev dyrket. Dette giver nogle unikke kaffer. Bolivianske kaffer er overvejende rene og sødmefulde med en vidunderlig finish. Nogle gange mangler de en skarp syre, men de er generelt velafbalancerede. Hvis du er på udkig efter noget usædvanligt og lækkert, er boliviansk kaffe bestemt et forsøg værd.

Colombia

Colombiansk kaffe er noget af det mest populære i verden, og det har den været i mange år. Takket være vellykkede reklamekampagner i USA i 1950'erne og 1960'erne har colombianske kaffebønner været kendt som et produkt af høj kvalitet. I dag er Colombia det tredjestørste kaffeproducerende land i verden med mere end to millioner mennesker beskæftiget i branchen. I modsætning til mange af sine naboer har Colombia et stort antal små kaffebønder, idet 60 % af alle colombianske kaffeproducenter dyrker mindre end en hektar jord. Derfor har colombiansk kaffe tendens til at være dyrere end andre typer kaffebønner, men mange mennesker mener, at den er prisen værd. Hvis du er på udkig efter en fyldig og smagfuld kop kaffe, bør du måske prøve colombianske bønner.

Den Colombianske smagsprofil

Colombiansk kaffe har, som man kan forvente med det store antal småbønder, en lang række forskellige smagsvarianter og profiler at byde på. Fra de mere tunge kaffesorter, der traditionelt blev markedsført som colombiansk kaffe af høj kvalitet i 50'erne, til de mere delikate og komplekse sorter, der for nylig er kommet ud af Colombia. Det, der engang var kendt for at være en chokoladeagtig og nøddeagtig kaffe med en medium fylde, er nu blevet meget mere frugtagtig med klare syreindholdet. Dette skyldes til dels de sorter, der bliver plantet, samt ændringer i forarbejdningsmetoderne. Kaffeindustrien i Colombia er under konstant forandring og udvikling, og det afspejler sig helt sikkert i kaffens smagsprofil. Producenterne eksperimenterer konstant med forskellige former for forarbejdning for at få forskellige smagsnuancer frem i kaffen. En producent kan f.eks. anvende en naturlig proces, som resulterer i en kaffe, der er kraftig med frugtagtig smag, mens en anden producent kan anvende en vasket proces, som resulterer i en kaffe, der er lettere med blomsteragtige noter. Det er denne mangfoldighed, der gør den colombianske kaffe så speciel og unik. Der er noget for enhver smag!

Caribean

Cuba

Cuba er et land med en rig historie inden for kaffeproduktion. I århundreder har østaten været hjemsted for nogle af verdens fineste kaffebønner, og de cubanske kaffebønder har længe været kendt for deres dygtighed. Den cubanske revolution i 1959 førte imidlertid til en masseudvandring af mange erfarne kaffebønder, og deres afløsere var ofte ufaglærte arbejdere med ringe kendskab til erhvervet. Som følge heraf er den moderne kaffeproduktion i Cuba ret gammeldags, idet bønderne stadig bruger muldyr og forarbejdningsmetoder, som ikke har ændret sig i årtier. Denne mangel på innovation har gjort det vanskeligt for Cuba at producere kvalitetskaffe i store mængder, og landets kaffeeksport er faldet kraftigt i de seneste år. På trods af disse udfordringer er Cuba fortsat en af verdens førende kaffeproducenter, og landets bønner er stadig meget værdsat af kræsne kendere.

Den Cubanske smagsprofil

Cubansk kaffe er verdensberømt for sin unikke smagsprofil. Den cubanske kaffe har en fyldig og kompleks smag med lavt syreindhold og er elsket af kaffeelskere over hele verden. Nøglen til den karakteristiske smag ligger i tilberedningen: råsukker tilsættes til de malede bønner før brygningen, hvilket giver kaffen sin karakteristiske sødme. Cubansk kaffe er typisk ristet ret mørkt, hvilket giver en mere røget, tobaksagtig smag. Uanset om du nyder en kop derhjemme eller nyder en lækker café con leche, mens du slentrer rundt i Havana, er cubansk kaffe en uforglemmelig oplevelse.

Jamaica

Et af de mest berømte kaffenavne i verden sammen med "Panama Geisha", "Java", "Juan Valdez" og den berygtede "Kopi Luwak" er Jamaica Blue Mountain-kaffe.

Selv om Jamaica kun producerer en forholdsvis lille mængde kaffe, har landet en plads i specialkaffeindustrien og har længe haft et godt ry for sin kvalitet. Indtil Jamaican Coffee Board blev oprettet i 50'erne, vidste man ikke meget om kaffe på Jamaica. Styrelsen satte sig derefter for at forbedre dyrknings- og forarbejdningsmetoderne samt den internationale markedsføring af kaffen.

Udtrykket "Blue Mountain" henviser blot til det sted, hvor kaffen dyrkes, nemlig i Blue Mountains, som udgør en del af Cockpit Country Range i det sydlige og centrale Jamaica. Den højeste top hedder faktisk "Blue Mountain Peak" og ligger lidt over 2 200 m over havets overflade. Hele området dækker ca. 700 km2 og er dermed en af de største sammenhængende kaffeskove i verden! På grund af den fjerntliggende beliggenhed og manglen på gode veje var landbrugspraksis i mange år ret simpel, men dette begyndte at ændre sig fra 1950'erne og fremefter med statslige incitamenter til at forbedre landbruget.

Den Jamaicanske smagsprofil

Jamaicansk kaffe er kendt for sin unikke smagsprofil. Kaffebønnerne, der dyrkes på øen, har en tendens til at være sødlige og cremede med en blanding af subtile smagsnuancer. Selv om den jamaicanske kaffe nogle gange ikke er så kompleks, er den altid let at drikke og er et hit ved morgenbordet. Populariteten af jamaicansk kaffe har ført til et boom i øens kaffeindustri, og mange nye kaffefarme er opstået i de seneste år. Takket være disse bønders indsats er Jamaica nu en af verdens førende producenter af kaffebønner af høj kvalitet. Hvis du er på udkig efter en kop kaffe, der med garanti vil behage dig, så er jamaicansk kaffe bestemt værd at prøve.

Asien

Vietnam

Vietnam er en vigtig aktør på det globale kaffemarked og producerer omkring 20 % af verdens kaffe. Kvaliteten af den vietnamesiske kaffe er dog ret dårlig, og landet producerer meget lidt specialkaffe. Det skyldes mangel på højhøjdeområder, som er nødvendige for at dyrke Arabica-kaffe. Derfor dyrkes der i Vietnam overvejende Robusta-kaffe (ca. 95 % af produktionen). Alligevel betyder landets enorme produktion, at det er den femte største producent af Arabica-kaffe i verden. Vietnam spiller derfor en vigtig rolle på det globale kaffemarked, selv om kvaliteten af landets kaffe lader noget tilbage at ønske.

Den Vietnamesiske smagsprofil

Vietnamesisk kaffe er kendt for sin kraftige smag og fyldige krop. Hvis du er heldig nok til at finde specialiseret vietnamesisk kaffe, kan du forvente en kop med noter af chokolade, sød tobak og figen. Kaffen dyrkes i Vietnams centrale højland, hvor klimaet er perfekt til at producere rige, smagfulde bønner. Kaffen brygges typisk ved hjælp af en phin, en traditionel vietnamesisk brygningsmetode, der indebærer, at man drypper varmt vand over malet kaffe. Denne langsomme brygningsproces resulterer i en kop kaffe, der er intenst smagfuld og perfekt afbalanceret. Uanset om du er en kaffeelsker eller blot er på udkig efter en fantastisk kop kaffe, vil vietnamesisk kaffe helt sikkert behage dig.

Indien

Indien er den sjettestørste kaffeproducent i verden. Med kaffeplantager over hele landet, fra den sydlige spids af Kerala til foden af Himalaya-bjergene i nord, er Indien virkelig et land med masser af kaffe, når det gælder denne elskede drik. Selv om der stadig produceres Arabica-kaffe, er størstedelen af den kaffe, der dyrkes i Indien, Robusta-kaffe. Selv om mange specialiserede kafferisterier i dag er gået væk fra espressoblandinger med Robusta-kaffe, er der stadig et stort marked i den øverste ende af Robusta-produktionen, som Indien primært er repræsenteret. Den indiske kaffeindustri er også enestående, fordi den har et meget stort antal små producenter, idet det anslås, at en halv million gårde hver især producerer mindre end 500 kg om året. Denne overflod af hjemmedyrket kaffe kombineret med Indiens lange historie med dyrkning og handel gør det klart, at denne nation mener det alvorligt med sin java. Næste gang du nyder en kop indisk kaffe, skal du tage et øjeblik til at værdsætte alt det hårde arbejde, der er lagt i at gøre det muligt.

Den Indiske smagsprofil

Indisk kaffe er fuld af fylde og dybde. Mange risterier bruger den til at give espressoblandinger mere fylde og vægt. Med lavt syreindhold og lav kompleksitet virker den som den modsatte ende af spektret i forhold til mange specialkaffeer, men den er stadig meget populær blandt folk, der sætter pris på en mere fyldig kaffe med røgede og jordnære smagsnuancer. Indisk kaffe dyrkes i store højder, hvilket er med til at give den sin karakteristiske fylde og dybde. Bønnerne ristes også længere end mange andre kaffesorter, hvilket bidrager til den røgede smag. Hvis du er på udkig efter en kaffe med masser af substans, så er indisk kaffe bestemt værd at prøve. Du vil måske blive overrasket over, hvor meget du nyder den.

Thailand

Thailand er et af de nyere børn på specialkaffeescenen, men det har gjort et stort rykind i de seneste år og ses som en meget spændende oprindelse for branchens fremtid. Thailand er et yderst progressivt land, og det er et af de få lande, der dyrker specialkaffe, og som har en levende scene for forbrug af specialkaffe. Dette har hjulpet industrien i Thailand ved at tilskynde landmændene til at producere kaffe af højere kvalitet, da de kan se slutproduktet og faktisk selv bliver forbrugere. Denne tætte forbindelse mellem avlere og forbrugere er noget, der er helt unikt for Thailand, og det er en af de ting, der gør landets specialkaffeescene så speciel. vi kan ikke vente med at se, hvad de kommende år bringer for thailandsk kaffe!

Den Thailandske smagsprofil

Hvert år arbejder de thailandske kaffebønner hårdt for at producere bønner, der er lækre og fulde af smag. Heldigvis kan deres indsats spores til den nøjagtige gård, fordi de fleste bønder ejer mikromøller. Dette gør det muligt for de subtile smagsnuancer i kafferne at skinne igennem, i stedet for at blive overdøvet af mere dristige noter. Som følge heraf har thailandsk kaffe typisk en sprudlende syre, en afbalanceret chokoladeagtig sødme og antydninger af nødder. Så næste gang du er i humør til en lækker kop kaffe, skal du sørge for at vælge kaffe fra Thailand.

Indonesien

Indonesien er den fjerdestørste kaffeeksportør i verden. Indonesisk kaffe er fordelt på de mange øer, der udgør dette mangfoldige land, og kaffen har en interessant historie. Ligesom sine sydamerikanske modstykker startede den som en industri, der gav næring til kolonisatorerne. Hundredvis af år senere produceres der nu nogle af verdens mest elskede og berømte kaffesorter. Indonesisk kaffe er kendetegnet ved sin rige, fyldige krop og lave syreindhold. Mange af landets mest berømte kaffesorter kommer fra øen Sumatra, hvor de dyrkes i skyggen af tropiske regnskove. Disse forhold skaber en unik smagsprofil, der er værdsat af dybe L elskere over hele verden. Java er en anden ø med en lang historie med kaffeproduktion. Øens navngivende kaffe, Java, er en af de mest ikoniske og elskede kaffer i verden. Selv om Indonesien måske ikke er lige så synonymt med kaffe som Brasilien eller Colombia, er det ikke desto mindre en vigtig aktør på det globale kaffemarked.

Den Indonesiske smagsprofil

Hvis du er en fan af blandet kaffe, er der en god chance for, at Sumatra har fundet vej til din kop på et tidspunkt. Denne indonesiske ø er kendt for at producere bønner med en karakteristisk smagsprofil, der kan tilføre dybde og fylde til en blanding. Sumatra-kaffe har en tendens til at være semi-washed (også kaldet pulped natural), hvilket betyder, at frugten omkring bønnen er fjernet, før den gennemgår fermentering. Denne proces resulterer i en kaffe, der ofte har en sødme med noter af tørret frugt og en dyb fylde. Hvis du er på udkig efter en indonesisk kaffe med sporbarhed tilbage til den nøjagtige gård, er der nogle få, der passer ind i billedet. Og selv om disse kaffer måske ikke har den samme sukkerholdige sødme som deres halvvaskede modstykker, kan de stadig give en behagelig kop kaffe.

Papua New Guinea

Selv om Papua Ny Guinea (PNG) producerer en beskeden mængde kaffe sammenlignet med andre lande, er kaffe en enorm industri for PNG med omkring 2,5 millioner mennesker, der arbejder med kaffe, hvilket svarer til halvdelen af befolkningen. Som land skal der overvindes et par barrierer, før PNG virkelig begynder at blive en almindelig oprindelse på hylderne i specialkaffebutikkerne. 95 % af den kaffe, der produceres i Papua Ny Guinea, produceres af småbønder, og selv om det forhåbentlig vil blive en fordel i de kommende år på grund af mikrolotkaffens unikke karakter, er det i øjeblikket et problem, da bønderne ikke har den rette våde forarbejdningsinfrastruktur, hvilket betyder, at det meste af kaffen er soltørret, hvilket kan føre til uoverensstemmelser. Der er også en mangel på genetisk mangfoldighed, hvilket kan skabe problemer, hvis skadedyr eller sygdomme decimerer visse sorter. En anden udfordring ved at producere så store mængder kaffe på små landbrug er, at landbrugerne måske ikke har tid eller viden til at anvende de bedste landbrugspraksis, hvilket betyder, at udbyttet kan være lavt og kvaliteten uensartet. Der er imidlertid mange organisationer, der arbejder sammen med småbønder for at hjælpe dem med at forbedre deres praksis og opnå højere udbytter og bedre kaffekvalitet. Med støtte har PNG potentiale til at producere nogle utrolige.

Den Papua New Guineansk smagsprofil

Kaffe fra Papua Ny Guinea har ofte en kompleks smagsprofil, der tiltaler kaffeelskere. Den unikke kombination af faktorer, der bidrager til smagen af kaffe fra Papua Ny Guinea, omfatter det klima, den jordbund og den højde, hvor kaffen dyrkes. Derudover spiller de traditionelle metoder, der anvendes til at behandle kaffebønnerne, også en rolle i udformningen af den endelige smagsprofil. Når disse faktorer kommer sammen, skaber de en kaffe med en ren smag, der har en smøragtig sødme og ofte blomstrede noter. Disse smagsnuancer kan med tiden udvikle sig til mere saftige frugtnoter, hvilket gør kaffe fra Papua New Guinea til et imponerende valg for dem, der ønsker at imponere deres venner med en unik og lækker kop kaffe.

Kina

Det er omkring et århundrede siden, at en fransk præst begyndte at dyrke kaffe i Yunnan-dalen i Kina, der grænser op til Vietnam, Myanmar og Laos. Yunnan-regionen har højder og et klima, der er velegnet til kaffeproduktion. Den første større kaffeproduktion i Kina begyndte i 1998, da den kinesiske regering i samarbejde med Verdensbanken og FN begyndte at dyrke kaffe på 4.000 hektar. I 2003 åbnede Starbucks sin første butik i Beijing, hvilket var med til at stimulere den indenlandske efterspørgsel efter kaffe. Siden da er kaffeproduktionen i Kina vokset hurtigt og nåede op på 140.000 hektar i 2018. Selv om Kina stadig tegner sig for en relativt lille andel af den globale kaffeproduktion, er landet nu den sjettestørste kaffeproducent i verden. Og med en fortsat vækst i den indenlandske efterspørgsel er landet klar til at blive en endnu vigtigere aktør på det globale kaffemarked i de kommende år. Så sørg for at holde øje med den stigende stjerne i Kinas kaffeindustri. Hvem ved, måske kommer din morgenkaffe en dag fra Fjernøsten!

Den Kinesiske smagsprofil

Kina kaffe er længe blevet overskygget af sin mere berømte modpart, te. Kvaliteten af Kinas kaffebønner er imidlertid blevet markant forbedret i det seneste årti og kan snart komme til at spille en vigtig rolle på markedet for specialkaffe. Kinakaffe har generelt en let til medium fylde med en relativt mild syre og en ren smag. Nogle har endda sammenlignet den med vådbehandlet sydamerikansk kaffe. Med sin stigende popularitet er Kina-kaffe langsomt men sikkert ved at gøre sit krav gældende som en kop kaffe af højeste kvalitet. Så næste gang du har brug for en forandring, så giv Kina-kaffe en chance. Du vil måske blive positivt overrasket.

Filippinerne

Kaffens historie i Filippinerne er lang og interessant. Kaffeproduktionen i landet begyndte i 1740, da spanierne introducerede afgrøden til øerne. I mange år var kaffe en vigtig industri i Filippinerne, og på et tidspunkt blev landet rangeret som den fjerdestørste kaffeproducent i verden. Med tiden er produktionen dog faldet, og i 2014 lå Filippinerne på en 110. plads i forhold til produktionen. På trods af dette fald er kaffe stadig en vigtig del af den filippinske kultur. Den lokale efterspørgsel efter kaffe er stor, idet der hvert år forbruges 100.000 tons kaffe. Og mens andre lande kun fokuserer på at producere en eller to kaffetyper, er Filippinerne et af de få lande, der producerer fire af de vigtigste levedygtige kaffesorter: Arabica, Liberica (Barako), Excelsa og Robusta. Derfor er kaffe en vigtig del af den filippinske økonomi og kultur på trods af den faldende produktion.

Den Filippinske smagsprofil

Hvis du er til stærk kaffe, vil du elske Barako bønner. Disse bønner er Filippinernes lokale version af Liberica-kaffesorten, og de har en karakteristisk, intens smag. Barako bønner er bitre, chokoladeagtige og frugtagtige, hvilket gør dem perfekte til stærke dybe L elskere. Denne sort kommer ofte fra den sydlige Tagalog-region i Filippinerne, og den er værd at opsøge, hvis du er på udkig efter en fantastisk kop kaffe. Så næste gang du er i humør til en stærk kop kaffe, så sørg for at give Barako bønnerne en chance.

Hawaii

Selv om det måske kommer som en overraskelse for nogle, er Hawaii den eneste kaffeproducerende stat i USA. Og selv om hawaiianske kaffebønner kun tegner sig for en lille del af det globale kaffemarked, er statens kaffeindustri i fremgang. Takket være sin unikke beliggenhed og sit klima er Hawaii hjemsted for nogle af verdens mest eftertragtede kaffebønner. Og med et voksende fokus på kvalitet frem for kvantitet er de hawaiianske kaffebønner i stand til at tage en præmie for deres bønner. Mens det meste kaffe dyrkes i udviklingslande, kan de hawaiianske kaffebønder drage fordel af statens turisthandel ved at sælge deres kaffe direkte til besøgende. Som følge heraf er kaffe fra Hawaii ofte ret dyrt. Men for kaffe-elskere er den hver en øre værd. Takket være den unikke smag og historie er hawaiiansk kaffe virkelig som ingen anden.

Den Hawaiianske smagsprofil

Hawaii-kaffe er enestående i sin sjældenhed. Den kaffe, der dyrkes i USA, har typisk en lav syregrad og mangler kompleksitet. Den har en medium krop med en tilfredsstillende sødme. På grund af sin sjældenhed er Hawaii-kaffe dog ofte dyrere end andre kaffetyper. På trods af den højere pris er Hawaii-kaffe normalt ret behagelig og behagelig. En af de positive sider ved kaffe dyrket i USA er, at den kan spores ned til gården, så kaffens finesser kommer tydeligere til udtryk. Derfor er hawaiiansk kaffe typisk et godt valg for dem, der ønsker at nyde en sjælden og usædvanlig kaffetype.

Hvordan kan du finde kaffer, der passer til dine smagspræferencer?

Når det kommer til kaffe, er der mange forskellige muligheder at vælge imellem. Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, er det bedst at finde ud af, hvilke smagsvarianter du kan lide. Foretrækker du noget mørkt og fyldigt eller noget let og frugtagtigt? Når du har en idé om, hvilke typer smag du kan lide, kan du begynde at indsnævre dine valg. Hvis du stadig føler dig overvældet, kan du spørge din lokale barista om anbefalinger. De vil kunne guide dig til kaffer, der passer til dine smagspræferencer. Og hvis alt andet fejler, kan du bare eksperimentere, indtil du finder noget, du kan lide! Der er ingen forkert måde at nyde kaffe på.

Gjør det selv

Copenhagen Brew Classics