Cappuccino: Hvad er det, hvor kommer det fra, og hvordan man laver det?

Der er ingen tvivl om det - cappuccino er en af de mest populære kaffedrikke i verden. Men hvad er det egentlig? Hvordan adskiller den sig fra latte og flat white? Og hvor kommer denne lækre drik egentlig fra? I dette blogindlæg vil vi besvare alle disse spørgsmål og meget mere! Vi vil også lære dig, hvordan du laver cappuccino derhjemme, så du kan nyde denne klassiske kaffedrik, når du har lyst.

Hvor stammer Cappucinoen fra?  Det er ikke lige hvad man tror!

Drikkevarens navn stammer fra kapucinermunkene, som bar brune kapper med hætter, der blev kaldt cappuccini. Cappuccino blev først populær i de wieneriske kaffehuse i slutningen af 1600-tallet eller begyndelsen af 1700-tallet. I begyndelsen blev kaffen serveret under navnet: "Kapuziner Kaffee". Denne opskrift kræver, at kogt kaffe blandes med sukker, krydderier og fløde, at blandingen skal koges igen og derefter blandes med æg, og at flødeskum derefter sættes på toppen af drinken, som var (og stadig er) ganske normal ting at gøre med kaffe i Wien. Det mest overraskende ved denne cappuccinos forfader er ikke, hvor den blev skabt, men hvordan den smager! OK, jeg kan ikke vide, om smagen var rigtig, fordi ingredienserne “sukker og krydderier” er meget vage, men den version, jeg lavede, smagte som en krydret latte. Det var meget velsmagende, lidt til den søde side for mig, men min hånd er måske smuttet med sukkeret.

Cappuccinoen begyndte at blive en ting i Italien efter opfindelsen af espresso, engang mellem 1910 og 1930. Oprindeligt som en espresso-baseret fortolkning af Kapuziner. Det er registreret, at den oprindeligt også indeholdte krydderier, samt haft flødeskum på toppen og ikke mælkeskum. Dog da de første nedskrivning om Cappuccinoen begynder at dukke op, har denne drik mistede krydderierne og har opskummet mælk i stedet for fløde, så i 1930 har den udviklet sig til den brunfarvede drik, som vi kender i dag. [1]

Hvad er cappuccino, og hvordan adskiller den sig fra latte og flad hvid kaffe?

Cappuccino er en kaffedrik, der er lavet med espresso, dampet mælk og skum. Mængden af espresso og mælk kan dog variere afhængigt af drikkerens præferencer. Den adskiller sig fra latte ved at indeholde mindre mælk og mere skum. Flat white kaffe ligner cappuccino, men den har mindre skum og mere mælk. Cappuccino serveres typisk i en lille kop, mens latte og flat white kaffe serveres i større kopper. Cappuccino er også stærkere i smagen end både latte og flat white kaffe.

Hvordan laver man cappuccino derhjemme?

Traditionelt er den lavet med espresso, dampet mælk og skum. Der findes dog mange forskellige variationer af denne populære drik. Nogle mennesker kan f.eks. lide at tilsætte smagssirup eller krydderier til deres cappuccino. Andre foretrækker at toppe den med flødeskum i stedet for skum. Uanset hvordan du kan lide din cappuccino, er den nem at lave derhjemme med nogle få enkle ingredienser.

Alt, hvad du skal bruge til en basal cappuccino, er espresso, mælk og skum. Hvis du ikke har en espressomaskine, kan du brygge stærk kaffe ved hjælp af en fransk presse eller en kaffemaskine på komfuret. Når du har brygget din kaffe, er det tid til at dampe mælken. Det kan du gøre på komfuret eller med en elektrisk mælkeskummer. Hvis du ikke har nogen af disse apparater, kan du blot opvarme mælken i mikrobølgeovnen, indtil den er varm og skummende. Når din mælk er dampet, skal du tilsætte den til kaffen og toppe den med skum. Hvis du vil have en cappuccino med smag, skal du tilsætte en sirup eller et krydderi til kaffen, inden du tilsætter mælken.

En cappuccino bør være på ca. 6 oz eller 180 ml. Det er den ideelle størrelse, så man kan nyde alle espressoens og mælkens smagsnuancer uden at blive for mæt. Hvis du vil have en større cappuccino, kan du bede om et dobbelt skud espresso eller ekstra dampet mælk. Cappuccinoer nydes bedst friske, så sørg for at bestille dem fra en café, der er stolt af sine kaffedrikke. Med lidt omhu kan du nyde en lækker cappuccino, der har den perfekte størrelse til dig.

Hvad er en cappuccinomaskine?

En cappuccinomaskine er en kaffebrygningsmaskine, der kan producere cappuccinoer foruden andre mere mælkede kaffetyper. Cappuccinoer laves med kaffe og mælk, og de har ofte skum på toppen. Cappuccinomaskiner har typisk en dampende stav, der kan bruges til at skumme mælk. Nogle maskiner har også en indbygget kværn, så du kan kværne dine egne kaffebønner. Cappuccinomaskiner findes i forskellige størrelser og stilarter, så du kan vælge den maskine, der passer bedst til dine behov. Uanset om du leder efter en simpel maskine eller en maskine med alle klokker og fløjter, er der en cappuccinomaskine til dig.

Så der har du det - alt, hvad du har brug for at vide om cappuccino. Nu hvor du ved, hvordan du laver denne lækre kaffedrik derhjemme, er der ingen undskyldning for ikke at nyde en kop (eller to), når du har lyst. Sørg for at tjekke vores onlinebutik i dag og få fyldt op med alt det nødvendige. Tak fordi du læste med!

[1] http://www.historyofcoffee.net/coffee-history/history-of-cappuccino/

Gør-det-selv med

Copenhagen Brew Classics