Den store guide til latte art

Mælkeskum guide: Hvordan laver jeg latte art?

Den italienske espresso-kaffebrygningsmetode, som stadig er meget udbredt i Danmark, er i høj grad skyld i landets kærlighed til kaffe. Og det er fra Italien, at vi har fået den populære Cafe Latte, som bogstaveligt talt kan oversættes til "mælkekaffe".

Som navnet antyder, er der altså tale om at lave mønstre med mælken i kaffen. Latte art er baseret på, at den gyldenbrune crema i espressoen står i kontrast til det hvide mælkeskum, og derfor kan man nærmest tegne med mælken i espressoen. Latte art gør ikke noget for smagen, men det får kaffen til at se luksuriøs og eksklusiv ud. Latte art skabes ved at hælde dampet mælk i et skud espresso og derefter bruge en ske til at blande de to ting sammen. Målet er at skabe et mønster i kaffen. De mest almindelige mønstre er hjerter, blade og blomster.

For at lave latte art skal du starte med en god espresso og god mælk. Mælken skal dampes, så den bliver skummende og cremet. For at få den rigtige konsistens er det vigtigt at bruge den rigtige type mælk. Til latte art skal du bruge sødmælk med et højt fedtindhold. Mælk med et lavt fedtindhold vil ikke skumme så godt og vil ikke holde formen, når den hældes op.

En god tommelfingerregel er, at mælken skal være dobbelt så stor i volumen, når du har skummet den korrekt. Når du hælder mælken i espressoen, skal du holde kanden tæt på overfladen af kaffen og hælde langsomt iså der ikke dannes bobler i mælken.

Hvis du vil lave bladmønstre, skal du bruge en ske til at holde skummet tilbage med, og hæld derefter mælken i et zigzagmønster, indtil koppen er fyldt op. Brug derefter en tandstik eller et spyd til at trække espressoen gennem mælken for at skabe mønstre.

Hvis du vil lave hjerteformede mønstre, skal du starte med at hælde en lille mængde mælk i espressoen. Brug derefter en ske til at holde noget af væsken tilbage, mens du hælder mere mælk i koppen.

Sådan laver du cappuccino art med flydende chokolade. Bare følg de nemme vejledninger nedenfor, det er meget nemmere end du tror. Alt det kræver er en spids træpind og en pipette med flydende chokolade. Start med at lave en lille espresso. Tag derefter chokoladen og lav en lille prik i midten af kaffen. Brug træpinden til at trække linjer fra prikken udad, indtil du har en flot stjerneform. Brug derefter pipetten til at fylde stjernen ud med chokolade. Til sidst bruger du træpinden til at tegne en linje gennem midten af stjernen fra top til bund.

Din cappuccino er nu klar til at blive nydt!

Latte art er en fantastisk måde at imponere dine venner og familie med dine latte art-færdigheder. Med blot et par enkle værktøjer og lidt øvelse kan du skabe smukke designs i dine cappuccinoer, som alle, der ser dem, vil blive imponeret. Så hvad venter du på? Kom ud og begynd at lave latte art!

Gør-det-selv med

Copenhagen Brew Classics